Rekordní rok 2020 - nejvíc sjednaných hypoték v historii
24. 02. 2021

Rekordní rok 2020 - nejvíc sjednaných hypoték v historii

To, že bude rok 2020 v ledasčem rekordní bylo jasné už na jeho konci. Třeba to, že se zvýšil objem online plateb i online nákupů oproti předchozím letům. Co však může být pro někoho překvapením, je informace, že jsme si v loňském roce sjednali také rekordní objem úvěrů na bydlení.

Dokonce ani Česká bankovní asociace (ČBA) neočekávala tak rekordní výsledky. Ještě koncem roku ČBA odhadovala objem nově poskytnutých hypoték za celý rok 2020 kolem 210 miliard. Jaké bylo překvapení, že finální objem se oproti předpokladům zvýšil dokonce až o desítky miliard korun.

Objem sjednaných hypoték překročil 254 miliard korun

A to včetně hypoték takzvaně refinancovaných. Díky tomu loňský rok v tomto ohledu překonal i výjimečné roky 2016 a 2017. A pokud bychom udělali meziroční srovnání s rokem 2019, zvýšil se objem hypoték dokonce o téměř 40 procent. Zvýšil se i objem úvěrů ze stavebního spoření. Tam číslo poskočilo v meziročním srovnání o 36 procent a dosáhlo částky 65 miliard korun.

Taková čísla jsou skutečně rekordní a pro mnoho lidí s ohledem na trvající pandemii a z ní plynoucí finanční problémy některých z nás až nepochopitelná. Jenže úrokové sazby klesaly téměř celý rok a to znamená příhodnou situaci pro trh s hypotékami.

Od počátku pandemie, respektive v Česku od března, klesla průměrná úroková sazba z hodnoty 2,44 procenta téměř o půl procenta. Na konci roku 2020 byl průměrný úrok na hodnotě 1,96 procent. 

Úrokové sazby ale pravděpodobně porostou

Předpokládá se totiž, že v posledním čtvrtletí loňského roku úrokové sazby hypoték dosedly na pomyslné dno. Rozhodně se proto nedá čekat, že by  v průběhu letošního roku dosáhla úroveň úrokové sazby nejnižší hodnoty z konce roku 2016. Tehdy byla pomyslným dnem úroková sazba 1,77 procent. Spíš se odhaduje, že úrokové sazby hypoték se budou pohybovat v rozmezí dvou až tří procent.

Na hypotéku nedosáhne každý

I díky zvyšujícím se úrokovým sazbám se letos očekává, že prodeje nových hypoték klesnou. Na trhu s hypotékami se navíc projeví přístup bankovních institucí. Banky sice vždy sledovaly zdroje příjmu klientů, jenže letos budou ještě opatrnější. V odhadech cen nemovitostí oproti jejich aktuální kupní ceně i v hodnocení rizikovosti klientů. Letos se totiž ještě mnohem víc projeví současná ekonomická nejistota spolu s hrozbou narůstajícího počtu nesplacených hypoték. 

Velký problém získat hypotéku budou mít především pracovníci v cestovním ruchu, gastronomii, kultuře nebo ti, jejichž profesí je pořádání a konání volnočasových aktivit. Nebude to jen proto, že v roce 2020 přišli o část příjmů, ale také proto, že banky v současné době tyto zdroje příjmů vyhodnocují jako rizikové. 

Nicméně, potřeba bydlení nebo refinancování stávající hypotéky nemůže být závislá jen na současné ekonomické situaci a je nutné ji řešit včas. Proto pokud právě letos budete bydlení potřebovat řešit hypotékou nebo jiným druhem financování, určitě se mi ozvěte přes stránku s kontaktními údaji. Spolu se podíváme na vaše možnosti a najdeme nejlepší možné řešení i v ekonomicky náročném roce 2021.

 

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů