Při sjednání hypotéky a rozhodování o délce fixace se rozhodujte nejen podle aktuální situace na trhu
07. 04. 2021

Při sjednání hypotéky a rozhodování o délce fixace se rozhodujte nejen podle aktuální situace na trhu

Není to tak dlouho, co jste si tu mohli přečíst o tom, jak byl rok 2020 pro objemy sjednaných hypoték a úvěrů na bydlení rekordní. A taky o tom, že průměrné úrokové sazby už v roce 2021 porostou. Jenže úrokové sazby ještě v prvních dvou měsících tohoto roku nestoupaly, takže rekordy v objemu sjednaných hypoték padly i v lednu a únoru.

Únor byl dokonce, co se týká objemu poskytnutých hypoték, vůbec nejsilnějším měsícem v historii. Překonal totiž i dosud rekordní listopad 2016, kdy banky poskytly hypoteční úvěry za 29,683 miliard korun. Teď to bylo téměř 30 miliard korun. Konkrétně 29,913 miliard.

Průměrná úroková sazba trochu překvapivě a stále ještě pokračovala v mírném poklesu a dostala se na hodnotu 1,93. To je o tři setiny procentního bodu méně než na konci roku 2020. Nicméně teď už se opravdu musíme připravit na zdražování, které může trvat i několik let. Byť možná bude pomalé a postupné.

Nejlepší čas ke sjednání hypotéky je právě teď

Pokud tedy zvažujete řešit své bydlení hypotékou, máte ještě jednu z posledních šancí na získání uvěru s nízkou úrokovou sazbu. Teď už to totiž skutečně vypadá, že se trh s hypotékami bude překlápět ke zdražování.

Některé banky už v průběhu února a března svoje hypotéky zdražily a další se k tomuto kroku odhodlávají a zdražování už také avizují.

Zvažte vhodnou délku fixace

Právě kvůli situaci na trhu s hypotékami a stále ještě nízkým úrokovým sazbám stojí za zvážení si zafixovat úrokovou sazbu na delší dobu. Předpokládá se totiž růst úrokových sazeb v horizontu až několika let.

Nicméně není možné se jen kvůli tomu rozhodnout pro dlouhodobou fixaci, protože tohle rozhodnutí musíte udělat vždycky s ohledem i na svoje konkrétní plány a současnou i předpokládanou finanční situaci.

Před finálním rozhodnutím musíte vědět, zda chcete kupovanou nemovitost užívat dlouhodobě a v souvislosti s tím potřebujete mít jistotu, že se vám po delší dobu nebude měnit výše měsíční splátky, nebo jestli kupovanou nemovitost spíš plánujete v dohledné době dále prodat. Případně musíte také zvážit, jestli nebude vhodné například konsolidovat (sloučit) hypotéku s další hypotékou, pokud už nějakou máte sjednanou.

Až podle těchto parametrů zvažte nejlepší délku fixace právě pro vás. V rozhodování vám může také pomoci výše úrokové sazby pro různé délky fixace. Obvykle platí rovnice, že většina bank nabízí nižší úrokové sazby u kratších fixací. Ale ne vždy tomu tak je. Proto si zjistěte co nejvíc informací a pokud s tím nebo sjednáním hypotéky potřebujete pomoci, ozvěte se přes stránku s kontaktními informacemi. 

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů