Letošní Vánoce budou skromnější. Možná
04. 11. 2020

Letošní Vánoce budou skromnější. Možná

Současné průzkumy ukazují, že velká část z nás se už teď rozhodla na vánočních dárcích víc šetřit. Letošní ekonomicky a společensky náročný rok zahýbal s našimi prioritami a také představami o tom, jak má vypadat materiální zabezpečení.

Mnoho z nás ještě na jaře svoji finanční situaci vnímalo jako dobrou. V průzkumech to byla téměř polovina dotázaných, konkrétně 48 procent. V září už to bylo jen 21 procent. Svoji situaci jako špatnou naopak zhodnotilo v březnu jen 12 procent dotázaných, v září až o 22 procent dotázaných víc. Tedy 34 procent.

A víc než 40 procent Čechů předpokládá, že letos budou na Vánoce kupovat méně dárků než loni. Někteří z oslovených dokonce zvažují, že nebudou kupovat vůbec žádné.

Všechny tyto průzkumy ale mají jednoho společného jmenovatele. Uskutečnily se ještě před zavedením vládních nařízení a uzavřením škol a obchodů. Takže je vysoce pravděpodobné, že počty těch, kteří jsou nebo budou v horší ekonomické situaci, se ještě budou bohužel  zvyšovat.

Stejné nebo dokonce vyšší tržby?

Někteří prodejci i tak očekávají podobné tržby jako loni nebo dokonce i větší. A to i přesto, že loňské Vánoce byly pro velké internetové prodejce většinou ve znamení rekordních zisků a bude těžké je překonat.

Co se teď ale jednoznačně dá říct, je to, že vánoční nákupy budou letos určitě ovlivněné horší ekonomickou situací nakupujících a zvyšujícím se trendem online nákupů. Stejně jako na jaře se nakupující zase mnohem víc přesouvají při svých nákupech na internet. Pro internetové prodejce je trend online nákupů samozřejmě dobrou zprávou a někteří díky tomu dosáhnou vyšších tržeb. 

Pro běžné obchodníky a kamenné obchody tohle dobrá zpráva ale rozhodně není a jejich tržby a asi i vánoční svátky budou pravděpodobně skromnější než loni.

Ať jsme kupující nebo obchodníci, nezapomeňme na dva nejdůležitější body vánočních svátků

První je, že největším darem těchto svátků bývá čas strávený s našimi blízkými. Ideálně v klidu, pohodě a ve zdraví. A druhý je o tom, že není nutné si brát kvůli dárkům úvěr a zadlužit se. Lepší je se uskromnit a darovat dárků míň nebo v menší hodnotě. Finanční rozvaha je v tomto čase víc než kdy jindy nesmírně důležitá.

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů