Kryptoměny! Co jsou zač? Proč a jestli vůbec do nich investovat?
21. 04. 2022

Kryptoměny! Co jsou zač? Proč a jestli vůbec do nich investovat?

Určitě už jste slyšeli o kryptoměnách. Možná ale nevíte, co přesně kryptoměna je a v čem tkví její kouzlo nebo i případné nebezpečí. Pro začátek je důležité vědět, že kryptoměna je typ elektronických peněz. Dokonce se dá říct, že je to jakýsi novodobý druh peněz, který vznikl jako reakce na rozšiřující se možnosti internetu.

Účelem bylo původně zavést speciální elektronický platební nástroj, který by dokázal provádět rychlé platby v reálném čase bez ohledu na hranice států nebo geografickou polohu aktérů. Dnes je však hlavně možné kryptoměny nakupovat stejně jako jakoukoliv jinou měnu a také s nimi spekulovat a investovat do nich.

V tuto chvíli se na kryptoměny pohlíží jako na nehmotnou movitou věc a pro většinu naší společnosti jsou jen jakousi neznámou variantou investic. I proto do nich zatím investovala jen zhruba necelá desetina Čechů. Přitom nabídka kryptoměn je poměrně pestrá.

Nejznámější kryptoměnou je bitcoin

Nejznámější kryptoměnou je bitcoin, jehož vznik se datuje do roku 2009. Druhou nejznámější měnou je ethereum. Ostatní, jako například litecoin, stellar nebo cardano, už jsou pro většinu Čechů jednou velkou neznámou.

Přemýšlíte o investici? Co byste měli vědět?

Asi nejdůležitější je si vybrat, které možnosti budete pro svoje investice do kryptoměn využívat. Hlavním zdrojem kryptoměn jsou pro více než polovinu českých investorů burzy nebo směnárny kryptoměn, někdy se využívají kryptoměnové peněženky a nebo také klasické burzy či směnárny.

Investičních strategií existuje stejně jako u klasických investic několik. Zajímavé je, že většina českých investorů investuje spíše krátkodobě a sází na mnohonásobné zhodnocení menších kryptoměn. V případě propadu pak danou kryptoměnu prodají. A pokud zrovna roste, nechávají si ji s ohledem na očekávané větší zhodnocení.

Více než polovina investorů uvádí, že díky této strategii jsou aktuálně v zisku. Je však pravdou, že většina investuje maximálně 50 tisíc korun. A také že v oběhu kryptoměn mají podle posledních průzkumů až v 93 procentech případů peníze, které nutně nepotřebují na jiné investice nebo zajištění svých životních potřeb.

Důležité je také vědět, že virtuální měny nemají jednotnou cenu. Obchodují se na burzách i ve směnárnách v závislosti na volatilitě. Tedy v závislosti na odhadu míry kolísání hodnoty v čase. Díky tomu se rozdíly v cenách mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Důvodů, proč kryptoměny nepřehlížet, je více

Samozřejmě se vůbec nic nestane, když zůstanete u svých stávajících finančních produktů a investic. Přesto je potřeba některé kryptoměny už začít považovat za plnohodnotnou alternativu k tradičním měnám.

Například pomocí bitcoinů je možné už nyní platit v některých internetových, a dokonce i kamenných obchodech. Pomocí kryptoměn zaplatíte i v některých kavárnách nebo restauracích a je pravděpodobné, že se budou možnosti plateb v běžném životě rozšiřovat.

Stále však platí, že je potřeba se dívat na nákup kryptoměn spíše jako na spekulaci než investici a také je nutné počítat s hodně vysokou volatilitou a velmi vysokým rizikem. Nejen z těchto důvodů pak nemá smysl k nákupu kryptoměn používat jiné peníze než ty, o které si můžete dovolit přijít. Zbytek patří do strukturovaného investičního portfolia.

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů