Jak se pojistit na letní dovolenou: Průvodce cestovním pojištěním
10. 7. 2024

Jak se pojistit na letní dovolenou: Průvodce cestovním pojištěním

Léto je v plném proudu a s ním přichází i čas dovolených a cestování. Ať už plánujete rodinný výlet k moři, dobrodružnou cestu po Evropě nebo jen víkendový výlet do hor, je důležité myslet na cestovní pojištění. To vám poskytne klid a jistotu, že jste chráněni před nečekanými událostmi, které by mohly vaši dovolenou zkomplikovat.

Proč je cestovní pojištění nezbytné?

Sjednání cestovního pojištění by mělo být klíčovým krokem před každou vaší zahraniční cestou, abyste byli chráněni v případě neočekávaných událostí. Bez správně zřízeného pojištění můžete například čelit vysokým nákladům na lékařskou péči nebo zažívat nepříjemné okamžiky v případě ztráty cestovního zavazadla.

Náklady na ošetření v zahraničí mohou dosáhnout desítek tisíc korun za jediný den v nemocnici. Bez cestovního pojištění by tyto náklady mohly značně zatížit váš rozpočet. Cestovní pojištění také pokrývá ztrátu nebo krádež zavazadel, což vám umožní rychle požádat o náhradu a pokračovat v dovolené s minimálními komplikacemi.

Další výhodou je pojištění storna, díky kterému se vám mohou vrátit peníze, které jste zaplatili předem, nebo alespoň jejich část, pokud musíte zrušit cestu z důvodu nečekaných okolností. Bez tohoto pojištění byste mohli přijít o veškeré investice do vaší dovolené.

Pro ty, kteří cestují do zahraničí častěji, je výhodnější zvolit roční cestovní pojištění, které pokrývá všechny cesty během roku. Je to pohodlné a často levnější než sjednávání jednotlivých pojištění pro každou cestu zvlášť.

Co všechno cestovní pojištění pokrývá?

Cestovní pojištění je navrženo tak, aby poskytovalo široké spektrum ochrany při cestování do zahraničí. Jedním z hlavních důvodů, proč si pojištění sjednat, je krytí lékařských výloh. Pokud byste potřebovali lékařskou péči, pojištění vám pokryje náklady na ošetření, hospitalizaci a případnou repatriaci do vlasti.

Jak už bylo zmíněno, dalším důležitým aspektem je ochrana proti ztrátě nebo krádeži zavazadel. Pojištění vám může poskytnout náhradu za ztracené, ukradené nebo poškozené věci, což vám pomůže minimalizovat stres a finanční ztrátu v takových situacích.

Cestovní pojištění často zahrnuje i pojištění odpovědnosti za škodu, kterou můžete neúmyslně způsobit třetí straně. To může být užitečné například v případě, že omylem poškodíte majetek v hotelu nebo zraníte někoho při sportovní aktivitě.

Další výhodou je krytí nákladů spojených se zpožděním nebo zrušením letu. Pokud se váš let zpozdí nebo bude zrušen, pojištění vám může pomoci s náklady na ubytování, stravu a případné další letenky.

V případě, že plánujete aktivní dovolenou, například potápění, je dobré zkontrolovat, zda vaše cestovní pojištění zahrnuje i rizikové sporty. Některá pojištění mohou mít specifické podmínky nebo výjimky pro tyto aktivity.

Specifika letního cestování a pojištění auta či storna zájezdu

Letní prázdniny přinášejí specifická rizika, na která byste při sjednávání cestovního pojištění měli určitě myslet. Během cestování v létě často využíváme auto, ať už vlastní nebo pronajaté. Když vybíráme pojištění auta do zahraničí, měli bychom se zaměřit především na rozsah asistenčních služeb. Součástí by měl být odtah vozidla a oprava v nejbližším místě pobytu a v případě závažnějších poruch i odtah zpět domů. Užitečná je také možnost zapůjčení náhradního vozidla.

Dalším důležitým aspektem je pojištění storna zájezdu nebo ubytování. Může vám ušetřit značné finanční prostředky v případě, že musíte zrušit svou cestu kvůli nečekaným okolnostem, jako je nemoc nebo jiné naléhavé situace. Je dobré se ujistit, že pojištění storna zahrnuje co nejširší spektrum důvodů pro zrušení cesty a že máte přehled o všech podmínkách a výjimkách.

Závěr

Cestovní pojištění je klíčovým prvkem každé cesty do zahraničí, zejména během letních prázdnin. Kromě standardního krytí lékařských výloh a ztráty zavazadel se vyplatí myslet i na pojištění auta a storna zájezdu. Pokud plánujete cestovat častěji, zvažte sjednání ročního cestovního pojištění. V případě, že byste potřebovali poradit s jeho výběrem, neváhejte využít kontaktů na tomto webu, a prožijte díky tomu svoji dovolenou bez starostí.

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů