Jak bezpečně investovat online a vyhnout se investičním podvodům
4. 9. 2024

Jak bezpečně investovat online a vyhnout se investičním podvodům

Online investování přináší mnoho příležitostí, ale má také svá rizika. Stále více podvodníků se snaží zneužít nezkušené investory s příslibem rychlých výnosů. Jak rozpoznat podvodné investice od těch legitimních? V tomto článku vám ukážeme varovné signály, kterých byste si měli všímat, a poradíme vám, jak prověřit investiční nabídky a ochránit tak své finance.

Varovné signály, které nesmíte přehlédnout

Ve světě online investic jsou podvodníci stále kreativnější a hledají nové způsoby, jak získat důvěru nezkušených investorů. Základním pravidlem je všímat si podezřelých náznaků, které mohou odhalit, že se jedná o podvod.

Prvním varovným signálem je příslib nereálně vysokých výnosů v krátkém čase. Investice, které slibují desítky procent návratnosti během několika týdnů nebo měsíců, jsou téměř vždy podvodné. Skutečné investice mají stabilní, ale přiměřeně očekávané výnosy, ať už jde o akcie, nemovitosti nebo jiná aktiva.

Dalším podezřelým znamením je nedostatek informací o samotné firmě. Pokud na webových stránkách nenajdete dostatek detailů o historii společnosti, jejím vedení, nebo třeba sídlo firmy, jde o varovný signál. Transparentnost je v investicích klíčová a seriózní společnosti se nemají proč schovávat. Podvodníci také často argumentují tím, že jde o „jedinečnou příležitost“, která brzy skončí, a snaží se tak vytvářet umělý tlak na okamžité investice.

Pokud se tedy objeví nereálné výnosy, časový tlak, nebo nedostatek transparentnosti, mějte se na pozoru. Tyto znaky by vás měly vést k opravdové opatrnosti.

Jak prověřit legitimitu investiční nabídky

Prověření důvěryhodnosti investiční nabídky je dalším zásadním krokem. Nejprve byste si měli ověřit, zda je firma registrována u České národní banky. Na webu ČNB lze snadno zjistit, zda má firma licenci k poskytování investičních služeb. Dalším krokem je kontrola její reputace – podívejte se na recenze, zkušenosti jiných investorů a informace o firmě na nezávislých fórech.

Pokud máte pochybnosti, konzultujte nabídku s odborníkem, například s finančním poradcem, který vám může pomoci posoudit rizika. Nikdy nejednejte impulzivně – důkladné prověření je klíčem k ochraně vašich financí.

Bezpečné investování: Pravidla, která se vyplatí dodržovat

Bezpečné investování není jen o tom, abyste se vyhnuli podvodům. Důležité je i dodržování základních pravidel, která vám pomohou minimalizovat rizika a maximalizovat šance na úspěch. Jedním z nejdůležitějších principů je diverzifikace. Rozložení investic do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo fondy, vás ochrání před velkými ztrátami v případě, že některá z investic selže.

Další klíčovou zásadou je investování do prověřených a důvěryhodných produktů. Pokud vybíráte investice s historií a dobrým renomé, minimalizujete riziko, že naletíte na podvodné nabídky. Důsledné dodržování těchto pravidel vám pomůže nejen vyhnout se podvodům, ale také lépe zvládat dynamiku finančních trhů.

Investování může být skvělou cestou k budování finanční nezávislosti, ale vyžaduje obezřetnost a správnou přípravu. Vyvarovat se podvodům a bezpečně investovat znamená nejen rozpoznat varovné signály, ale také důsledně prověřovat každou investiční nabídku a řídit se osvědčenými pravidly. Nenechte se oklamat nereálnými sliby rychlého zisku a vždy dejte přednost kvalitním informacím a ověřeným zdrojům.

Pokud váháte nebo máte pochybnosti ohledně konkrétní nabídky, neváhejte se na mne obrátit. Pomohu vám lépe porozumět investičním možnostem a ochránit vaše peníze před možnými riziky.

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů