Investovat nemusíte jen do akcií nebo nemovitostí. Zkuste auta!
26. 08. 2020

Investovat nemusíte jen do akcií nebo nemovitostí. Zkuste auta!

Přemýšleli jste o investicích? Pak zvažte investice do aut. Možná mi odpovíte: „Cože? Vždyť se říká, že nová auta ztrácí svoji hodnotu sotva vyjedou z autosalonu. Prý se kvůli ceně vyplatí si kupovat auto zhruba dva roky staré, aby už se ukázaly případné vady a přitom ještě nebylo příliš ojeté.“

Ano, to všechno je pravda, ale současně platí, že investovat do aut se vyplatí. A v době krize jsou tyhle investice dokonce jistější než do akcií. Můžete totiž investovat nejen do veteránů a historicky ceněných vozů, ale i do nových nebo ne tak starých aut, která z dlouhodobého hlediska budou mít sběratelskou hodnotu.

Investice (nejen) do nových aut

I nová nebo relativně nová auta mohou mít svoji investiční hodnotu. Záleží samozřejmě na jejich zůstatkové hodnotě v následujících letech. Ta je individuální podle stavu auta, konkrétní značky i daného modelu. Jedny z nejlepších zůstatkových hodnot mají auta japonské značky Lexus. Je to dané i jejich spolehlivostí.

Dlouhodobě oblíbenými auty, které se vyplatí jako investice, bývají auta od značek Porsche, Ferrari, Mercedes, Rolls Royce, Jaguar a Aston Martin. Z těch, která už jsou dostupná jen jako veteráni je v Česku zájem například o značky Praga nebo Laurin a Klement.

Při investicích do jakýchkoliv aut je tím nejdůležitějším nalézt unikátní, sběratelsky ceněné nebo jinak vzácné automobily. Mohou to být třeba modely, které byly vyrobeny jen v několika desítkách kusů nebo třeba vznikly jako limitované edice u příležitosti kulatých výročí automobilek. 

Investice do starších aut ještě nutně neznamená obrovské výdaje

Pokud nemáte miliony ani statisíce, abyste mohli investovat do luxusních aut nebo drahých veteránů, začněte klidně třeba se Škodou 105 nebo s vozy, u kterých je předpoklad, že se jejich vlastnictví zhodnotí v průběhu dalších let. 

Automobil Škoda 105 se u nás vyráběl v letech 1976 až 1988 a ještě donedávna se kupoval za pár korun. Dnes už opravenou a udržovanou „stopětku“ pořídíte třeba i za desetitisíce korun. Záleží samozřejmě na konkrétním stavu vozu.

Investiční fondy spravující investice do aut

Dokonce už existují i investiční fondy, které spravují investice do sběratelsky nebo jinak ceněných aut. Takových fondů po celém světě zase tolik není, ale z dlouhodobého hlediska je to alternativní investice s možností vyšších výnosů.

Úspěšnost investic do těchto fondů nebo přímo do sběratelských vozů nemusí být navíc jen záležitostí západní a střední Evropy. Po těchto aktivech, sběratelských investicích a prodejích je čím dál větší poptávka i ve východní Evropě a asijských zemích.

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů