Dluhopisy. Co vlastně jsou a k čemu jsou dobré?
02. 06. 2020

Dluhopisy. Co vlastně jsou a k čemu jsou dobré?

Možná jste se doteď dluhopisům vyhýbali velkým obloukem nebo vás prostě a jednoduše nezajímaly. Případně jste do nich neměli chuť investovat. Nicméně dluhopisy mohou být dobrou volbou, jak si díky nim můžete rozšířit svoje finanční možnosti a investiční portfolio.

 

Dluhopisy jsou půjčky. Ale ne vaše

Princip je totiž postavený na tom, že nějaká firma nebo dokonce přímo stát potřebuje získat peníze. Nejde však za  bankovními institucemi, ale půjčí si ve formě dluhopisů. Říká se tomu, že vydá dluhopisy neboli je emituje a díky tomu získá potřebné peněžní prostředky, které svým věřitelům ale musí samozřejmě řádně splatit.

Vy máte díky tomu možnost se stát věřitelem státu nebo společnosti, která potřebuje vaše peníze například k rozšíření portfolia svých výrobků nebo pro inovaci výrobních procesů. Stát zase peníze získané díky dluhopisům může použít například na stavby nových silnic nebo jiné investice nejen do infrastruktury.

Navíc často dluhopisy slouží k rychlejšímu růstu společností i hospodářství státu. Firmy i stát mohou dokonce získat za určitých podmínek nižší úrokovou sazbu, než jakou by jim nabídla banka. Emise dluhopisů je totiž často efektivnější a méně nákladný proces než přímé půjčky z banky.

 

Jaké výhody mají dluhopisy pro vás?

Firmy nebo stát, v tomto případě tedy tzv. emitenti dluhopisu, musí svému věřiteli, tedy vám v pozici investora, zaplatit něco navíc za to, že použijí vaše peníze. Říká se tomu úroková sazba a ta je často označována jako výnos dluhopisu nebo také kupon.

Svůj výnos pak dostáváte jako „extra“ platbu v podobě úroků, které jsou vám zasílány s předem určenou sazbou a harmonogramem. Datum, kdy vám emitent musí splatit půjčenou částku i s úroky, se nazývá datum splatnosti.

Výnos z korporátních dluhopisů bývá pro mnoho investorů velkým lákadlem. Ne vždy však může formou dluhopisů investovat každý. Emise dluhopisů bývá často neveřejná a je taky limitována počtem oslovených a prověřených investorů. Podle zákona bývá v případě neveřejné emise počet investorů limitován číslem 149.

Pokud se jedná o veřejnou emisi, kdy objem investované částky přesahuje jeden milion eur, musí společnosti vytvořit nejen emisní podmínky, ale také tzv. prospekt. Ten zvyšuje kredibilitu dané emise dluhopisu, protože je schvalován Českou národní bankou.

 

Investice do dluhopisů se nemusí vrátit

Jedním z největších rizik, které v případě investic do dluhopisů hrozí, je riziko úvěrové a následně úrokové. Prostě, když společnost na trhu není úspěšná a dostane se do finančních problémů. Pokud k tomu dojde, investorovi hrozí, že v případě tzv. nezajištěných dluhopisů nedostane ani slibované kupony, ani svou původně investovanou částku neboli jistinu.

Existují však tzv. zajištěné dluhopisy, které jsou kryty příjmovým tokem pocházejícím z projektu použitého k financování emisí dluhopisů. Proto je při koupi dluhopisu nutné zjistit v emisních podmínkách, zda se jedná o zajištěný dluhopis nebo nikoliv. Emisní podmínky definují práva a povinnosti emitenta a musí být vždy připraveny nejpozději v den emise neboli vydání dluhopisů danou společností nebo státem.

Pokud tedy zvažujete, že investice do dluhopisů zahrnete do svého investičního portfolia, musíte pečlivě zvažovat, do jakých dluhopisů a společností se vyplatí investovat. Existují podnikové dluhopisy s tzv. nižším kreditním rizikem. Vždy se proto podívejte do čtvrtletních zpráv o výnosech a hospodářských výsledcích emitující společnosti a podle toho můžete posuzovat finanční zdraví společnosti a případně investovat.

V případě, že chcete rozšířit své finanční možnosti a investice, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.

 

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů