Bezhotovostní platby už předčily platby v hotovosti
10. 03. 2021

Bezhotovostní platby už předčily platby v hotovosti

Už se vám to dřív taky stalo? Zapomněli jste, že nemáte v peněžence dostatek peněz a chtěli jste zaplatit svůj padesátikorunový nákup kartou? Možná se na vás pokladní a ostatní nakupující dívali jako na exota. Ale dnes, kdy za posledních dvanáct měsíců výrazně vzrostl počet bezhotovostních plateb, už vámi zaplacenou částku kartou řešit nikdo nebude.

Za běžné se považuje platit bezhotovostně klidně i nákup v hodnotě 10 korun. To odpovídá zhruba čtyřem rohlíkům. I tuhle oblast našeho života totiž ovlivnila pandemie. Platební chování se proměnilo nejen na internetu. V mnohem větší míře totiž lidé platí bezhotovostně i v běžných obchodech a podnicích. Někteří kartou, jiní dokonce přes své mobilní telefony.

Zlomový okamžik – jaro 2020

Většina obchodníků a dopravních společností po nás s prvními nakaženými covidem začala vyžadovat bezkontaktní předání zboží. Platba na dobírku často nebyla možná nebo s ní býval spojený požadavek bezhotovostní platby. I dnes to tak často je.

Nejen díky tomu většina z nás přešla na bezhotovostní platby a to i v dalších měsících pokračující pandemie. Dnes je už nadpoloviční většina plateb realizována právě prostřednictvím platebních karet. Konkrétně 54 procent z nás platí téměř vždy bezhotovostně.

V některých případech by těch plateb bylo dokonce až téměř 75 procent, jen ne všichni obchodníci a prodejci platební karty akceptují. Zbývající jedna čtvrtina plateb podle posledních průzkumů připadá tedy na ty, kteří za každých okolností preferují platbu v hotovosti.

Nejčastěji platíme bezhotovostně za potraviny

Až 83 procent dotázaných uvedlo, že nejčastěji takto platí při nákupu v obchodech s potravinami. Nebo za oblečení, zboží objednané v e-shopech a třeba i na benzínových pumpách za benzín a naftu.

Nejedná se jen o platby klasicky kartou, ale také platby přes mobilní telefon. Ty také vzrostly. Podle posledních průzkumů meziročně dokonce až o 8 procent. 

A téměř polovina respondentů (46 procent) by se vůbec nezlobila za úplné zrušení plateb v hotovosti. Kam patříte vy? Mezi ty, kteří klidně budou platit jen bezhotovostně nebo mezi 27 procent těch, kteří chtějí vždy platit penězi?

 

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů