Prázdniny v ČR versus cestovní pojištění
01. 07. 2020

Prázdniny v ČR versus cestovní pojištění

Možná už máte hlášek „letošní prázdniny budou jiné“, „letos strávíme dovolenou jen v Česku“ plné zuby. Možná už ale víte, že i vy zůstanete v našich luzích a hájích a začínáte se na dovolenou v Čechách, Slezsku nebo na Moravě připravovat.

Příprava by měla ale zahrnovat i cestovní pojištění. Že je to pro vás překvapující a napadla vás jediná odpověď, že je to zbytečné? Pojďte se tedy podívat na rozumné důvody, proč i na cestování po Česku se vyplatí pojistit.

Možný úraz nebo škoda na majetku

Ne že by to někdo z nás tomu druhému přál, ale i na dovolených v ČR se stávají úrazy. Někdy možná dokonce o něco víc než v cizině. Velká část z nás si totiž bere ráda na tuzemskou dovolenou kola. Případně častěji tráví dovolenou víc aktivně než při dovolených u moře. A i když u nás těžké úrazy při vysokohorské turistice nehrozí, i pád z kola nebo vymknutý kotník při výšlapu třeba na Lysou horu mohou způsobit trvalé zdravotní následky.

Samozřejmě po celé České republice vám platí zdravotní pojištění, takže cestovní pojištění pro ČR náklady za ošetření a následnou léčbu nezahrnuje. Základem pojistek je v případě cestovního pojištění v Česku nejčastěji úrazové pojištění na trvalé následky nebo smrt úrazem a taky pojištění odpovědnosti za škodu, případně i pojištění zavazadel.

Prostě, když si způsobíte úrazem trvalé následky, způsobíte škodu na zdraví nebo majetku někomu dalšímu nebo vám ukradnou kola, kufry nebo třeba elektroniku, to vše si můžete nechat pojistit. Ono to dává i smysl.

Kola většinou do ciziny nevozíte a většina z nás nevozí do ciziny ani drahou elektroniku. Jenže při cestování relativně kousek od domova si většinou sbalíte mnohem víc věcí. Taky proto, že je autem snadněji odvezete, než když máte dvacetikilový limit na zavazadlo na letišti a nechce se vám za vyšší váhu připlácet.

Takže i pojištění zavazadel a vybavení na dovolenou se vám v případě „potkání se” s nenechavci, vyplatí.

Různé možnosti a příjemně nízká cena pojištění

I pro cestovní pojištění pro Českou republiku si můžete vybrat různé druhy pojištění. Ty se od sebe liší především výší limitů pojistného plnění. V průměru se ale cena pojištění pohybuje na přijatelných 15 korunách za den pro dospělou osobu a kolem 7 korun pro dítě. Samozřejmě záleží na tom, jakou výši limitů pojistného plnění si sjednáte. Případně si můžete sjednat i pojištění pro celou rodinu společně a ušetřit tak na celkovém pojistném.

Pojistit si taky můžete storno pobytu. Ona totiž dovolená v Česku nemusí patřit mezi nejlevnější záležitosti.

Pokud jedete pod stan k přehradě, asi nebudete svoji dovolenou pojišťovat na storno. Ale pokud si dovolenou dopředu zaplatíte v některém z penzionů nebo hotelů, měli byste o pojištění na storno přemýšlet. Spoluúčast v případě storna bývá obvykle ve výši 20 procent. Jen je potřeba si pojištění storna většinou sjednat maximálně 24 hodin po zaplacení ceny služeb nebo zájezdu.

Při sjednávání pojištění se také ptejte, zda je pojištěno například krytí storna pobytu i pro případ domácí karantény v důsledku pozitivního výsledku na COVID 19 nebo setkání s osobou pozitivně testovanou.

Výše pojistného u storna se pak odvíjí od ceny zájezdu i zakoupených služeb a vypočítává se řádově v jednotkách procent z ceny. Pokud se potřebujete poradit, jaké pojištění se hodí právě na vaši dovolenou, ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Pokud byste potřebovali s pojištěním poradit, využijte kontaktů na tomto webu. Užijte si příjemnou dovolenou a krásné léto!

Ing. Jiří Kohoutek
Autor: Ing. Jiří Kohoutek

 

Vystudoval jsem obor Finance na Provozně ekonomické fakultě MZLU v Brně. Obor mě zaujal na tolik, že jsem v něm zůstal a od dubna 2007 pracuji jako nezávislý poradce pro finanční plánování. Působím hlavně v Brně a širokém okolí, ale dle domluvy jezdím i za klienty po celé ČR, nejčastěji do Prahy, Olomouce nebo Zlína apod. Momentálně se přibližně ze 70% specializuji na hypoteční úvěry, dále ve velké míře řeším hlavně životní a úvěrová pojištění, pojištění bytů a rodinných domů k hypotékám, povinné a havarijní pojištění, ale i odpovědnostní pojištění zaměstnanců nebo podnikatelů.

Při své práci si zakládám na nezávislosti, díky které nemusím klientům nabízet produkt jedné společnosti, ale klient má vždy na výběr, protože společností zastupuju kolem 60. Nejraději mám klienty, kteří přesně vědí, co chtějí a umějí to dobře popsat.

Nejčastěji řeším tyto otázky klientů:

  • jak se nejlépe zajistit proti nepředvídatelným a složitým životním situacím? pokud mám úvěr, rodinu atd.
  • proč je důležité mít železnou rezervu a další rezervy?
  • Jak si udržet slušný životní standard i  v důchodu?
  • Jak po finanční stránce zabezpečit studium dětí?
  • jak efektivně ochranit svůj majetek (auta, chaty, domy, ...)
  • jak své peníze ochránit před inflací a ušetřit na poplatcích v bankách?
  • jak nahradit špatné a drahé úvěry výhodnějšími atd. (jestli je výhodná stoprocentní hypotéka nebo je lepší s nižším LTV? Nejčastějšími účely hypoték jsou rekonstrukce bytu, rekonstrukce RD nebo rekonstrukce bytového jádra, koupě bytu v Brně a okolí, výstavba RD
  • Hypoteční banka, Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Equabank, mBank, Moneta Money Bank, Oberbank, Raiffeisenbank, Sberbank, Unicreditbank, Wüstenrot hypoteční banka a spořitelní družstva ARTESA a NEY.
  • fondy které často řeším jsou např. AMUNDI ( dříve Pioneer Investments), Conseq, INVESTIKA, GENERALI IS, TESLA, Franklin Templeton, ING, AXA, C-Quadrat, JT Banka, NN Investment, CYRRUS a další
  • působím i jako finanční poradce pro stavební spoření, zastupuji stavební spořitelnu Modrá Pyramida (MPSS), stavební spořitelnu ČS (buřinka), Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS - liška, spoření s liškou, čmss stavební spoření), stavební spořitelna Wüstenrot i Raiffeisen stavební spořitelnu
  • nově mohu pomoci i s prodejem a koupí bytů v Brně
  • mohu pomoci s nabídkou levnějšího povinného ručení, pomůžu při zrušení povinného ručení, sepíšu výpověď a posílám klientům na mail na podpis (lze v současné době často řešit jen skenem)

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak nenaletět finančním upírům

zpracováním osobních údajů